Prisstigninger

12. oktober 2021

Hvorfor stiger elpriserne?

En kombination af flere faktorer betyder, at energipriserne i Europa stiger markant.

herunder el- og gaspriserne. Det kan mærkes både hos private forbrugere og virksomheder. Særligt fordi prisen på el ramte et mangeårigt lavpunkt foråret 2020 – kort efter coronakrisen var sat ind – og derfor virker ekstra voldsom.

Den gode nyhed er, at priserne for el på forwardmarkederne ser ud til at falde på den anden side af vinteren og vil falde yderligere de kommende år. 

Voldsomme prisstigninger på naturgas

Den primære årsag til de stigende elpriser er, at prisen på den fossile naturgas er seksdoblet på et år. Markedet for el fungerer nemlig sådan, at det er den dyreste nødvendige elproducerende enhed, der til enhver tid bestemmer prisen på al strøm, der udbydes på det internationale marked. Ofte er der behov for et dyrt gasfyret værk, som derfor sætter prisen i elmarkedet.

Normalt vil de europæiske lande trække på store lagre med naturgas, når priserne globalt bliver glohede, og forbruget til opvarmning stiger om vinteren. Men lagrene er allerede halvtomme, fordi efterspørgslen på naturgas har været usædvanlig høj hele sommeren. Samtidig har Rusland skruet ned for leverancerne af gas til Vesteuropa.

Det betyder, at forbrugere med naturgasfyr bliver ramt relativt hårdere end dem, hvis huse opvarmes af en eldrevet varmepumpe eller fjernvarme baseret på varmepumper og øvrig fossilfri produktion. Det seneste år er prisen på naturgas nemlig steget dobbelt så meget som el. Samtidigt er varmepumper langt mere energieffektive.

Hvad betyder det for forbrugerne?

Det er svært, at spå om i skreven stund. Det kommer helt an på hvor kold vinteren bliver.

Vi er yderligere blevet udfordret af krigen og de prisstigninger der følger med i den forbindelse.

Vi gør alt hvad vi kan for at producere varmen billigst muligt.

Varmeprisen stiger 100% i det kommende varmeår 2022/23

(Det er en stigning på varmeforbruget - Ikke "fastbidrag" og "abonnementsbidrag")

Forbrugsbidrag er nu på ca. 1039kr/MWh i 2022/23

Se de nye priser på takstbaldet

 

Følg den daglige udvikling i el- og gasmarked på Energi Danmarks hjemmeside:

Klik her

 

mvh Skårup Fjernvarme.