Prisstigninger

19. september 2022

Hvorfor stiger elpriserne?

En kombination af flere faktorer betyder, at energipriserne i Europa stiger markant.

herunder el- og gaspriserne. Det kan mærkes både hos private forbrugere og virksomheder. Særligt fordi prisen på el ramte et mangeårigt lavpunkt foråret 2020 – kort efter coronakrisen var sat ind – og derfor virker ekstra voldsom.

Voldsomme prisstigninger på naturgas

Den primære årsag til de stigende elpriser er, at prisen på den fossile naturgas er seksdoblet på et år. Markedet for el fungerer nemlig sådan, at det er den dyreste nødvendige elproducerende enhed, der til enhver tid bestemmer prisen på al strøm, der udbydes på det internationale marked. Ofte er der behov for et dyrt gasfyret værk, som derfor sætter prisen i elmarkedet.

Normalt vil de europæiske lande trække på store lagre med naturgas, når priserne globalt bliver glohede, og forbruget til opvarmning stiger om vinteren. Samtidig har Rusland skruet ned for leverancerne af gas til Vesteuropa.

Det betyder, at forbrugere med naturgasfyr bliver ramt relativt hårdere end dem, hvis huse opvarmes af en eldrevet varmepumpe eller fjernvarme baseret på varmepumper og øvrig fossilfri produktion. Det seneste år er prisen på naturgas nemlig steget dobbelt så meget som el. Samtidigt er varmepumper langt mere energieffektive.

Hvad betyder det for forbrugerne?

Vi er blevet udfordret af krigen og de prisstigninger der følger med i den forbindelse.
Samt manglede vand i Norge og manglende vind.

Vi producer hele tiden varmen billigst muligt ved hjælp af, enten solvarme, varmepumpe eller gasmotor (elsalg).

Forbrugsbidraget stiger 50% (445kr/MWh) pr. 1. november for resten af varmeåret.

(Det er en stigning på varmeforbruget - Ikke "fastbidrag" og "abonnementsbidrag")

Forbrugsbidrag for resten af varmeåret bliver 1484kr/MWh (rate 4, 5 og 6)

Se de nye priser på takstbladet

 

- En så voldsom prisstigning for konsekvenser for vores forbrugere. Desværre kan vi ikke engang love, at prisstigningen bliver den sidste. Særligt krigen i Ukraine og den anspændte relation til Rusland gør det meget vanskeligt at forudse, hvad der kommer til at ske på energimarkedet. Det, vi kan love, er, at vi gør vores yderste for at sikre varme så billigt som muligt. Og skulle det ske, at markedet falder fremadrettet, falder varmeprisen naturligvis også.

 


mvh Skårup Fjernvarme.